top of page
Пошук
M. Wielogórska

Barley Grass i krzm OrSi – dlaczego razem?



Barley Grass to liofilizowany proszek uzyskany z zielonych pędów jęczmienia. Spośród roślin zbożowych jęczmień jest najstarszą zieloną żywnością i najstarszym zbożem na świecie. Preparat z zielonych, lifilizowanych młodych pędów jęczmienia w stosunku do innych roślin zawiera unikalne, najwyższej wartości substancje odżywcze.

Napój sporządzony z Barley Grass to wodna zawiesina 100% naturalnych składników, biologicznie aktywnych, zawierających wyjątkowo dużą ilość chlorofilu, zapewniająca komplementarne odżywienie ludzkiego organizmu.

Zielony jęczmień posiada w swoim składzie dużo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Zielone łodygi jęczmienia zawierają chlorofil. Jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować

Ww. efekty potwierdziły m.in. badania laboratoryjne w Centrum Medycznym im. Jerzego Waszyngtona (USA). Dały podstawę również do stwierdzenia, że wyciąg z zielonej trawy młodego jęczmienia obniża zachorowalność na raka gruczołu krokowego. Dobroczynne działanie preparatu sproszkowanego, młodego zielonego jęczmienia na układ krążenia i jego zdolność pobudzania układu odpornościowego udokumentowano w warunkach klinicznych przez

dr Benjamina Lauer z Wydziału Medycznego Uniwersytetu Loma Linda.

W ostatnich badaniach wykazano, że wyciąg z młodego jęczmienia:

  1. działa antyoksydacyjnle (obrona przed nadmiarem wolnych rodników)

  2. hamuje i zmniejsza miejscowy stan zapalny

  3. enzymy unieczynniają i rozkładają substancje kancerogenne (m. in. smołę tytoniową) ograniczając ryzyko powstawania nowotworów złośliwych

  4. działa dobroczynnie na układ krążenia

  5. pobudza układ odpornościowy


Krzem jest niezbędnym składnikiem każdego żywego organizmu. Znajduje się zwłaszcza w życiodajnych płynach, jak chlorofil w roślinach czy hemoglobina w organizmie człowieka. Z badań wynika, że dorosły człowiek posiada ok. 6-7g krzemu, a niektóre tkanki kumulują go więcej niż inne, zwłaszcza te związane z układem odpornościowym, jak węzły chłonne, płuca, śledziona czy aorta, a także wszystkie komórki tkanki łącznej. To właśnie w niej najprawdopodobniej rola krzemu jest najważniejsza.

Rosyjscy naukowcy udowodnili ponadto, że uaktywniona przez krzem woda staje się bakteriobójcza, zabija wirusy, obniża poziom cukru we krwi.

O prawidłowy poziom krzemu warto dbać przez cały rok, szczególnie w okresie wzmożonych infekcji. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i wzmocnienia organizmu. Jeśli wartościowa dieta nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na ten minerał, warto uzupełnić ją o odpowiednią suplementację. Na rynku w Polsce znajdziesz krzem organiczny (monomethylsilanetriol) w płynie Orsi. Ogromną zaletą produktu jest ponad 70% przyswajalność przez organizm oraz to, że nie zaobserwowano skutków ubocznych jego stosowania. Dzięki niemu wzbogacisz swoją dietę i wzmocnisz organizm na sezon wzmożonych infekcji wirusowych.

Działanie Barleya i krzemu OrSi jest komplementarne, czyli wzajemnie uzupełniające się.


Źródła:

  1. "Żywność Dr Gillian McKeith na Życie dla Zdrowia: 12 Natural Superfoods do Transform Your Health" Gillian McKeith, MD, w 2005 r.

  2. Yu YM, Chang WC, Chang CT et al. Diabetes Metab 2002,

  3. Boguszewska-Czubara A., Pasternak K. Silicon in medicine and therapy. J. Elem. 2011,

  4. M.T. Murry, „Encyclopedia of Nutritional suplement”, Prima Publishing 1996.

  5. Carlise E, Nutrition Review, 40, 1982,


3 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


bottom of page