top of page
Пошук

Krzem Organiczny i Barley Grass

M. Wielogórska

Pojęcie odżywiania jednoznacznie kojarzy nam się z jedzeniem. Ale odżywianie to nie tylko napełnianie naszych żołądków, to przede wszystkim dostarczanie do każdej komórki substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Ich niedobory dają najpierw zaburzenia równowagi organizmu, a po dłuższym czasie choroby. Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego co jemy, pijemy, sięgamy po witaminy i minerały. Ale czemu mimo naszych chęci i starań zdarza się tak, że nasze działania nie dają poprawy samopoczucia.

Pod względem uzupełniania niedoborów minerałów i witamin, istotne jest nie to ile ich spożyjemy, lecz ile ich przyswoimy. Czyli w jakim stopniu nasz organizm wykorzysta je na swoje potrzeby. Okazuje się, że niedobory tylko jednego pierwiastka, a mianowicie krzemu ( dotyka to ok. 90 % społeczeństwa) zaburzają funkcjonowanie organów, tkanek i całego ustroju. Dzieje się tak, ponieważ bierze on udział w przyswajaniu, aż 70 innych pierwiastków. Jego zbyt mała ilość, powoduje, że mimo przyjmowania witamin i minerałów, nasz organizm nie jest w stanie z tego skorzystać. Pozornie wysoka zawartość krzemu, który można znaleźć w niektórych roślinach np. w skrzypie, bambusach, nasionach, z racji jego postaci chemicznej nie zapewni nam optymalnego uzupełnienia jego niedoborów. Natomiast wielokrotnie wyższą przyswajalność wykazuje organiczna postać krzemu (OrSi firmy Dorsim), dzięki zastosowaniu nowoczesnych metod otrzymywania. Odpowiednia ilość krzemu w organizmie zapewnia odporność na grzyby, wirusy, bakterie i czynniki patogenne. Od pewnego czasu jest wiadomo, że zdrowe komórki żywych organizmów są spolaryzowane, posiadają biegun dodatni i ujemny. Udowodniono, że gdy komórka jest uszkodzona przez bakterię, wirusa czy zranienie, wyżej wspomniane bieguny przemieszczają się nieco. Oznacza to, iż zakłócenie pracy organizmu w dużym stopniu jest rezultatem przesunięcia ładunków elektrycznych w komórce. Przywrócenie prawidłowej polaryzacji wymaga długiego czasu. Tymczasem krzem odbudowuje w organizmie właściwą polaryzację uszkodzonych komórek, zaopatrując je w dodatnie lub ujemne ładunki, dając im energię niezbędną do odparcia ataku lub naprawy zniszczeń.

Krzem umożliwia prawidłową pracę układu hormonalnego, a malejąca jego ilość w tkankach powoduje kurczenie się gruczołów wydzielania wewnętrznego i zaburzenia ich funkcji. Zgromadzone fakty jasno wykazują, że niedożywienie krzemem, może być przyczyną starzenia się i procesów chorobowych wpływających na mózg, m.in. choroby Alzheimera, czy miażdżycy mózgu. Organiczny krzem i wapń współpracują w procesie budowania i odbudowywania kości. Mineralizacja kości zachodzi przy udziale krzemu. Skuteczne uzupełnianie krzemu jest niesłychanie ważnym i niezbędnym warunkiem przeciwdziałania powstawania osteoporozy. Niedobory krzemu prowadzą do wapnienia kości, a proces ten tym szybciej zachodzi, im większe są braki w organizmie tego pierwiastka. Co ciekawe siwienie włosów, to nic innego jak ich wapnienie, co świadczy o bardzo dużych brakach krzemu.

Struktury krzemowe decydują również o ilości wilgoci zawartej w tkance łącznej, co ma istotne znaczenie dla prawidłowej budowy i prawidłowego funkcjonowania stawów, kręgosłupa, ale także elastyczności i nawilżenia skóry.

Krzem w dużej ilości występuje w ścianie naczyń krwionośnych. Jest to związane z zawartą tam elastyną i kolagenem. Naczynia krwionośne zawierające odpowiednią ilość krzemu mają odpowiednią elastyczność i wytrzymałość. Zatem krzem reguluje właściwości mechaniczne i odporność na uszkodzenia. Ma to pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, lepszą pracę systemu zastawek i zmniejszenie zastoju w naczyniach żylnych, usprawnienie przepływu krwi przez serce, stwarzając tym samym lepsze warunki do długotrwałej i bezbłędnej pracy układu krwionośnego. Przy właściwej ilości krzemu w organizmie, wapń nie będzie wbudowywał się w ściany naczyń krwionośnych, co powodowałoby ich kruchość. A cholesterol nie będzie odkładać się, lecz będzie przyswajany i wykorzystywany do tworzenia błony nowych komórek. Mózg będzie prawidłowo sterował rozszerzaniem się i zwężaniem naczyń krwionośnych.

W doprowadzaniu naszych organizmów do stanu równowagi pomocny jest także Barley Grass. Jest to uzyskany w procesie liofilizacji proszek z zielonych pędów jęczmienia. Liofilizacja jest suszeniem w warunkach niskiej temperatury i obniżonego ciśnienia, co umożliwia zachowanie maksymalnej ilości składników w produkcie finalnym. Preparat uzyskany z młodych pędów jęczmienia w stosunku do innych roślin zawiera unikalne, najwyższej wartości substancje odżywcze.

Stwierdzono, że oprócz chlorofilu, mnóstwa witamin, minerałów, enzymów, 17 aminokwasów Barley Grass, posiada 30 razy więcej witaminy B1 i 11 razy więcej wapnia (i co ważne w obecności magnezu co zapewnia wysoką przyswajalność) niż mleko, ponad 6 razy więcej karotenu i 5 razy więcej żelaza niż szpinak, prawie siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze oraz bardzo dużo, bo aż 80 mikrogramów witaminy B12 na 100 g produktu, której niedobory dość często zauważa się u osób stosujących dietę wegetariańską.

Dzięki dużej zawartości chlorofilu spożywanie Barley Grass przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Nasza codzienne dieta jest zakwaszająca, zwykle jemy dużo produktów mącznych, mięsa, wędlin, serów, słodyczy, pijemy sporo napojów, kawy, herbaty czarnej. A nie dbamy o odpowiednią ilość warzyw, owoców, wody. Zbyt duża kwasowość w organizmie wiąże się z wieloma chorobami i ogólnym złym stanem zdrowia samopoczucia. Barley Grass jest bardzo silnie alkalizujący i pomocny w doprowadzeniu komórek i wszystkich organów do optymalnej pracy.


Stosowany systematycznie daje następujące korzyści zdrowotne:

  • usuwa toksyny,

  • przeciwdziała anemii, niedokrwistości

  • dostarcza Wit. B17 (letril) ważną w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób nowotworowych

  • zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu oraz innym chorobom serca i naczyń krwionośnych

  • zwalcza skutecznie zespół przewlekłego zmęczenia i niedobory odpornościowe

  • ogranicza choroby przemiany materii (w tym otyłość)

  • zmniejsza zapalenia stawów (o podłożu degeneracyjnym i autoimmunologicznym)

  • reguluje pracę jelit, jest skuteczny w leczeniu m.in. zespołu jelita drażliwego

  • wspomaga zwalczanie stresu i problemów z koncentracją


dietetyk mgr inż. Kinga Karalus

 
 
 

1 comentario


Najlepsze w tej ofercie jest to, że nie trzeba inwestować swoich pieniędzy, aby zacząć grać. Kiedy usłyszałem o tutaj, postanowiłem spróbować, i jestem zachwycony. Dostałem 100 zł bez depozytu, co pozwoliło mi na spokojne testowanie różnych gier. W Polsce takie promocje nie zdarzają się często, dlatego jestem naprawdę pod wrażeniem. To świetna okazja, żeby odkryć, co kasyno online ma do zaoferowania, bez ryzykowania własnych środków.

Me gusta
bottom of page